چین در حال ساخت بزرگترین آرایه تلسکوپهای جهان برای بررسی و مطالعه خورشید است. دانشمندان چینی با استفاده از این تلسکوپ قصد دارند فورانهای خورشیدی که باعث آشفتگی میشوند را بیشتر بررسی کنند.
تلسکوپ رادیویی خورشیدی دائوچنگ (DSRT) هم اکنون در استان سیچوآن واقع در جنوب غربی چین در حال ساخت است. این تلسکوپ پس از کامل شدن، از 313 دیش با قطر 6 متر تشکیل خواهد شد که دایرهای با محیط به اندازه 3.14 کیلومتر را تشکیل میدهد.
DSRT تصویری از خورشید به شکل امواج رادیویی ارائه میکند تا دانشمندان بتوانند خروج جرم از تاج خورشیدی (CME) یا فوران ذرات باردار از جو فوقانی (تاج) آن را مطالعه کنند.
خطرات فورانهای خورشید

هنگامی که فورانهای CME به سمت زمین حرکت میکنند، میتوانند شبکههای برق، مخابرات و ماهوارههای در حال گردش را تخریب کرده و حتی امنیت فضانوردان را به خطر بیندازند. از سوی دیگر، آنها مسئول شفقهای رنگارنگی هستند که میتوان آنها را در آسمان شب مناطق قطبی مشاهده کرد.
از جمله اتفاقاتی که از فوران CMEها ناشی شده، میتوان به طوفان خورشیدی کارینگتون اشاره کرد که طی آن ایستگاههای تلگراف سراسر اروپا و آمریکای شمالی از کار افتادند. همچنین اواخر سال گذشته، حدود 40 ماهواره استارلینک به دنبال طوفان خورشیدی نابود شدند.
طبق گزارش نشریه ساوث چاینا مورنینگ پست، ساخت این تلسکوپ قرار است تا پایان سال جاری میلادی تکمیل شود.
توسعه این آرایه تلسکوپ بخشی از یک پروژه بزرگتر به نام «پروژه نصف النهار چین» (Chinese Meridian Project) محسوب میشود. این پروژه همچنین شامل توسعه رادیو هلیوگراف طیفی چینی نیز میشود که هم اکنون در مغولستان داخلی در حال ساخت است و با وجود آن میتوان بر فعالیت خورشیدی نظارت داشت.
رادیو هلیوگراف از 100 آنتن بشقابی در یک چیدمان مارپیچی سه بازویی تشکیل شده و خورشید را در باند فرکانس وسیعتری نسبت به DSRT مطالعه میکند تا تحقیقات چین در مورد خورشید، فیزیک خورشیدی و آبوهوای فضایی را بیشتر کند.